28.06.2018

Salkunhoitajan matkakuulumiset Aasiasta

eQ:n kehittyvien markkinoiden osakesijoituksissa fokus on vahvasti Aasiassa ja salkunhoito käy säännöllisesti tapaamassa sijoituskohteita. Alkukesästä matka suuntautui Singaporeen sijoittajaseminaariin ja tapaamaan yrityksiä. Vaikka Singaporea ei kehittyvänä maana voikaan pitää, se on kehittyvän Aasian yksi tärkeimmistä keskuksista ja monet Singaporessa pääkonttoriaan pitävät yritykset toimivat laajasti alueella.

Seminaarista mieleen jäi muutamia meille tärkeitä ajatuksia. Positiivinen näkemys Kiinasta taloutena ja sijoituskohteena on yleistynyt. Kiinan talous on jatkanut jopa odotuksia vahvempaa kasvuaan vuosien ajan jatkuneista peloista huolimatta. Talouden ”hard landing” -spekulaatiota kuulee huomattavasti harvemmin kuin aiemmin. Kiinan osakemarkkinoiden avautuminen kiinnostaa ja kiinteistömarkkinakin nähdään positiivisemmassa valossa. Aasian talouskasvu näyttää tällä hetkellä vahvalta ja suurin uhka sille olisi pahaksi yltyvä kauppakonflikti USA:n ja Kiinan välillä. 

MSCI liitti touko-kesäkuun vaihteessa Manner-Kiinan A-osakkeet kehittyvien markkinoiden indeksiinsä, ja tämä on entisestään lisännyt kansainvälisten sijoittajien kiinnostusta kiinalaisia osakkeita kohtaan. Manner-Kiinan A-osakkeet ovat olleet jo monta vuotta selvästi korkeammin hinnoiteltuja kuin Hong Kongissa listatut H-osakkeet. Manner-Kiinasta on kuitenkin löytynyt myös kohtuullisesti arvostettuja osakkeita, kuten eQ Kehittyvät Markkinat Osinko -rahastossa oleva autokonserni SAIC Motor ja eQ Kehittyvä Aasia -rahastossa oleva ilmastointilaitevalmistaja Gree Electric. MSCI:n indeksimuutos ohjaa passiivisijoittajien sijoituksia Manner-Kiinaan markkinoille ja kasvattaa myös aktiivisijoittajien kiinnostusta markkinaa kohtaan. Manner-Kiinan osakemarkkinoiden rakenne institutionalisoituu kansainvälisten ammattisijoittajien nostaessa osuuttaan markkinasta ja se on toivottu muutos. Manner-Kiinan markkinoiden avautuminen on tapahtunut asteittain ja tärkeitä askeleita ovat olleet esimerkiksi linkki Hongkongin ja Manner-Kiinan pörssien välille, ulkomaalaisomistuksen rajoitusten vapauttaminen ja valuuttakaupankäynnin helpottaminen.
 
Kiinan kiinteistömarkkinat ovat pysyneet rauhallisina ja sääntely vaikuttaa hillitsevän hintoja. Kiinteistömarkkinoiden riskien lisäksi nyt puhutaan myös mahdollisuuksista. Kiinalaisten kiinteistökehitysyhtiöiden myynnin kasvu on hyvällä tasolla ja velan kustannus laskenut kohtuulliseksi. Suurissa kaupungeissa hinnat ovat toki korkeita, mutta näin taitaa olla kaikissa maailman suurkaupungeissa.
 
Kehittyvien markkinoiden tuloskasvu on huomattu yhä laajemmin, eikä kehittyvien markkinoiden diskonttohinnoittelua kehittyneisiin nähden pidetä enää itsestään selvänä. Tuloskasvuennusteita on nostettu vuoden aikana sekä viime että tänä vuonna. Tätä ennen tuloskasvuennusteita laskettiin vuoden mittaan monta vuotta peräkkäin. Tuloskasvuennusteiden noston pitäisi vaikuttaa positiivisesti myös osakekursseihin ja arvostustasoon. Tällä hetkellä kehittyvät markkinat arvostetaan noin 25% alennuksella kehittyneisiin nähden tulosperusteista hinnoittelua käyttäen.
 

Nousevien korkojen ajassa kehittyvillä markkinoilla jakolinja nähdään niin, että vaihtotaseeltaan alijäämäisiä maita vältetään ja niiden riskejä korostetaan. Tästä syystä esimerkiksi Indonesiaa ja Intiaa pidetään tarkasti silmällä. Vahva keskimääräinen talouskasvu kehittyvissä maissa nostaa kuitenkin kiinnostusta sijoittajien keskuudessa. Lisäksi monet Aasian pienemmät maat hyötyvät Kiinan vahvasta kasvusta.

Ilkka Nokso-Koivisto, salkunhoitaja

eQ:n osakerahastoista Kiinan markkinoille sijoittaa esimerkiksi eQ Kehittyvät Markkinat osinkoeQ Kehittyvät Markkinat Pienyhtiö sekä eQ Kehittyvä Aasia rahastot. Rahastojen viimeiset kuulumiset löydät rahastojen kuukausikatsauksista.