Miltä vuosi 2019 näyttää?
Ammattisijoittajat tekevät parhaillaan sijoitussuunnitelmaa tulevalle vuodelle. Myös pienempien sijoittajien kannattaa vähintään kerran vuodessa miettiä, onko salkun riskitaso ja tuottotavoite kohdillaan. Osakemarkkinoilla on viime viikkoina ollut turbulenssia, mikä korostaa pitkäjännitteisyyden ja suunnittelun tarvetta. Aihetta paniikkiin ei ole, jos osakemarkkinoilla olevat varat on tarkoitettu pitkäaikaisiksi sijoituksiksi.
Lähdemme vuoteen 2019 hyvän talouskasvun tilanteesta. Kasvu on jatkunut jo monta vuotta, mutta se saatiin käyntiin poikkeuksellisen ison kriisin ja sen seurauksena täysin poikkeuksellisten keskuspankkitoimenpiteiden seurauksena. Poliittinen epävarmuus, joka kulminoituu USA:n presidentin protektionistiseen politiikkaan, ei ole juurikaan vaikuttanut talouslukuihin eikä edes luottamusindikaattoreihin. Vielä. Euroopassa huolta ovat aiheuttaneet Italian budjettipolitiikka ja Brexit.
Perusnäkemyksemme on, että kohtuullisen hyvä talouskasvu voi jatkua vielä ensi vuonna. Vaikka markkinat heilahtelevat, voi osakemarkkinoilta edelleen saada korkomarkkinoita parempaa tuottoa. Korot on viime vuosina ajettu niin alas, etteivät korkosijoitukset todennäköisesti tuota juuri mitään. Jos Trumpin protektionismi jatkuu ja lisääntyy, inflaation kiihtyminen vie helposti korkotuotot negatiivisiksi. Jos oma sijoitushorisontti on lyhyt, ovat vaihtoehdot vähissä. Osakkeita ei siis kannata ostaa lyhyeksi ajaksi eikä tässä tilanteessa myöskään pitkiä korkosijoituksia.
Keskuspankit pelastivat tilanteen finanssikriisin yhteydessä ja ovat sen jälkeen tehneet hartiavoimin töitä ensin tilanteen vakauttamiseksi ja sittemmin talouskasvun aikaansaamiseksi. Läntisissä talouksissa on edelleen niin paljon velkaa, että keskuspankit todennäköisesti rauhoittavat tilanteen, jos markkina uhkaa kriisiytyä.
Jos oma riskitaso ja sijoitushorisontti kestää osakesijoituksia, niin mitä salkkuun? Joka puolella on poliittisia riskejä – USA:ssa Trump, Euroopassa Italia ja Brexit ja kehittyvillä markkinoilla pelko protektionismista ja rahoituksen vaikeutumisesta. Rakentaisimme itse osakesalkun niin, että se sisältää melko tasaisesti Eurooppaa, USA:ta ja kehittyviä markkinoita.
Ns. vaihtoehtoisten sijoitusten rooli salkuissa on kasvanut. Kiinteistösijoitukset ja listaamattomat osakkeet sekä korkosijoitukset kiinnostavat. Listaamaton puoli on sääntelyssä rajattu vain ammattimaisille asiakkaille, mutta eQ:n Hoivakiinteistöt ja Liikekiinteistöt -rahastot ovat mahdollisia kaikille.
Kirsi Martin, Strategi
Mihin nyt kannattaisi sijoittaa?
eQ Varainhoidon sijoitustiimi käy läpi rahastot, joita pidämme tällä hetkellä mielenkiintoisimpina. Katso eQ:n suosikit täältä. Valintamme perustuvat historiallisen tuoton sijasta tulevaisuuden näkymiin.
Sijoittaminen eQ:n rahastoihin on helppoa
Yksityissijoittajan on helpointa tehdä rahastomerkintä eQ:n verkkopalvelussa. Mikäli olet jo asiakkaamme, voit tehdä rahastosijoituksen kirjautumalla sisään palveluun. Mikäli olet tekemässä ensimmäistä eQ rahastosijoitustasi, rekisteröidy ensin asiakkaaksi osoitteessa www.eq.fi/fi/registration. Rekisteröityminen on maksuton ja se vie aikaa vain muutaman minuutin. Rekisteröitymisen jälkeen voit tehdä rahastomerkintöjä omia pankkitunnuksiasi käyttäen tai halutessasi luoda käyttäjätunnuksen ja salasanan. Yritys- ja yhteisöasiakkaita pyydämme olemaan yhteydessä eQ:n asiakaspalveluun.