29.05.2023

Osakemarkkinat

Osakemarkkinat

Osakemarkkinat ovat alkuvuoden aikana tuottaneet varsin hyvin. Talouden aktiviteetti on pysynyt odotettua vahvempana, Euroopassa energian hinta on pysynyt kohtuullisena talvikaudella, työllisyystilanne on pysynyt vahvana ja Kiinan talouden avautuminen on ollut positiivinen uutinen. Euroopan ja Yhdysvaltojen vuoden 2023 kasvuennusteita onkin jouduttu nostamaan alkuvuoden aikana. Inflaation huippu on nähty, kun raaka-aineiden hinnat ovat laskeneet merkittävästi huipuistaan. Inflaatio on kuitenkin ehtinyt levitä laajemmin talouteen ja yritysten kustannuspaineet eivät vielä hellitä, koska palkankorotukset ovat totuttua korkeammat ja alihankkijat ovat vasta alkaneet tehdä hinnankorotuksia.

Tuloskausi Q1/2023 sujui kokonaisuudessaan pelättyä paremmin. Liikevaihdot ja tulokset olivat odotettua vahvempia sekä USA:ssa että Euroopassa ja yhtiöiden tulevaisuuden näkymät olivat melko vakaat. Yrityskohtaisia eroja on toki paljon. Konepajat ja autoyhtiöt pystyvät toimittamaan paisunutta tilauskantaansa, kun komponenttipula hellittää. Korkotason nousu vahvistaa pankkien korkokatetta ja luottotappiot/-varaukset ovat maltillisia. Kuluttajasektoreilla tilanne on kahtiajakautunut. Matkustaminen, ravintolapalvelut, luksustuotteet ja toisaalta halpatuotteet käyvät kaupaksi, kun taas monet kotoilusta hyötyneet yhtiöt kärsivät sekä heikosta kysynnästä sekä vähittäiskaupan ja tukkureiden ylisuurten varastojen purkamisesta.

Korkotaso on noussut merkittävästi runsaan vuoden aikana. Korkeampi korkotaso hillitsee inflaatiota koska se leikkaa kysyntää. Kysynnän heikkeneminen korkoherkillä aloilla vaikuttaa moniin yrityksiin. Velkaiset yhtiöt joutuvat maksamaan enemmän lainarahasta, mikä pienentää osakkeenomistajan osuutta liiketoiminnan tuloksesta. Korkea velkataso nostaa myös jälleenrahoitusriskiä, mikäli yritys joutuu markkinaturbulenssin aikana hakemaan rahoitusta markkinoilta. Olemme viime aikoina kiinnittäneet enemmän huomiota yhtiöiden taseeseen ja uudelleenrahoitustarpeeseen. Haluamme omistaa vähävelkaisia yhtiöitä, joilla tase ja rahoitus ovat kunnossa. Silloin yhtiö voi itse päättää, mihin suuntaan yhtiötä jatkossa kehitetään.

Euroopan osakemarkkinoiden vahvuus on yllättänyt monet sijoittajat. Sotaa käydään lähellä, energiakriisi, inflaatio, korkotason nousu ja euroalueen perinteisesti epävakaa poliittinen tilanne eivät kuulosta hyvältä yhdistelmältä. Eurooppa on kuitenkin ollut yllättävän yhtenäinen, vihreät investoinnit luovat myös talouskasvua, korkotason nousu iskee kotitalouksien ostovoimaan mutta tekevät pankkien korkokatteille hyvää. Euroopan yrityskenttä on myös muuttunut. Indeksien kärkipäähän on noussut yhtiöitä, jotka ovat kasvaneet golbaaleiksi markkinajohtajiksi innovaatioiden kautta. Yhtiöt kuten Novo Nordisk, ASML ja LVMH ovat kymmenessä vuodessa 2–5 –kertaistaneet liikevaihtonsa ja strategisessa mielessä vahvistaneet markkina-asemaansa. Tulevaisuuden näkymät voivatkin olla ovatkin erittäin valoisat tämäntyyppisille yrityksille. MSCI Euroopan viiden suurimman yhtiön liikevaihdot kasvoivat Q1/2023 aikana keskimäärin 27 % edellisestä vuodesta, keskellä pahaa energiakriisiä.

eQ:ssa keskitymme sijoitusmielessä fundamentteihin ja omistamme laadukkaita, järkevästi hinnoiteltuja yhtiöitä. Sijoittajien positiointia ei kuitenkaan kannata kokonaan unohtaa. Sijoittajien mielialat ovat tällä hetkellä erittäin synkät. BofA:n sijoittajakyselyn mukaan sijoittajat ovat viimeisen parinkymmenen vuoden aikana olleet ainoastaan kerran pessimistisempiä kuin nyt - finanssikriisin aikana 2008/2009. Tätä pessimismiä seurasi kuitenkin positiivinen osakemarkkinakehtys. Vastaavasti usein kun sijoittajat ovat hyvin optimistisia kyselyissä, edessä on ollut kurssilasku. Ehkä nyt ei olekaan vanhan sanonnan mukaan järkeä tyhjentää osakesalkkua toukokuussa (”sell in May and go away”), vaan edelleen omistaa laadukkaita, järkevästi hinnoiteltuja yhtiöitä, jotka muut sijoittajat haluavat ostaa kalliimmalla sitten, kun maailma taas näyttää hieman paremmalta.

Dick Lund

Dick Lund, salkunhoitaja