19.09.2024

Markkinointiviestintää

eQ:n kiinteistörahastojen kuulumiset 3/2024

Aleksi_kulma

Kiinteistömarkkina

Korkojen lasku on alkanut ja se on edennyt ennakoitua nopeammin. 12 kuukauden euribor on jo laskenut alle 3 %, kun se korkeimmillaan ylitti 4,2 %. Tämä on odotettu ja positiivinen käänne. Rahoituksella on merkittävä rooli kiinteistösijoittamisessa ja ennakoimme, että nykyiset korkojen laskut tulevat vahvistamaan kiinteistösijoitusmarkkinoita. Loppuvuodesta voidaan jo odottaa kysynnän elpymistä, mutta merkittävämpi aktiviteetin paraneminen ajoittunee vuoteen 2025.

Tilojen kysyntä on pysynyt hyvällä tasolla ja vuokrat ovat nousseet viime vuosina kuluttajahintaindeksin noustessa. Kiinteistöjen arvot ovat laskeneet merkittävästi viimeisen kahden vuoden aikana, mutta nyt on nähtävissä, että lasku on joko päättynyt tai päättymässä. Arvojen lasku on jo pysähtynyt asuntojen, yhteiskuntakiinteistöjen, kaupan ja logistiikan osalta. Toimistojen osalta arvojen lasku on näkemyksemme mukaan hidastumassa ja niidenkin arvot ovat vakautumassa. Uuden tilakannan rakentaminen on ollut erittäin vähäistä, eikä lähivuosina ole odotettavissa merkittävää lisäystä tarjontaan. Inflaation normalisoituessa markkinalle palaa ennustettavuus ja pitkäjänteisyys, mikä parantaa investointien suunnittelun ja toteutuksen edellytyksiä. Maailmalla on jo nähty selkeitä merkkejä kiinteistörahastojen varainkeruun elpymisestä.

Kaupungistuminen ja suurten kaupunkien väestönkasvu ovat vahvoja trendejä, jotka tukevat näillä alueilla tilakysyntää ja kiinteistömarkkinoita pitkällä aikavälillä. Nykyisessä markkinatilanteessa on mielestämme mielenkiintoisia mahdollisuuksia, kun kiinteistöjen arvot ovat alhaalla, vuokrat ovat nousseet ja uuden rakentamisen volyymi on matalalla tasolla.

eQ:n kiinteistörahastot

eQ Yhteiskuntakiinteistöt -rahaston toisen kvartaalin tuotto oli 0,5 %. Yhteiskuntakiinteistömarkkina on näkemyksemme mukaan vakautunut, erityisesti keskeisillä sijainneilla ja hyvissä kohteissa. Rahaston kiinteistöt sijaitsevat kasvukeskuksissa ja niiden operatiivinen toiminta on jatkunut täysin normaalisti.

eQ Liikekiinteistöt -rahaston toisen kvartaalin tuotto oli -1,3 %. Toimistokohteiden tuottovaateet nousivat edelleen kiinteistöarvioitsijoiden kesäkuun lopun arviokirjoissa. Näkemyksemme on, että negatiiviset arvonmuutokset olisivat pääosin ohi ja transaktiomarkkinan odotetaan elpyvän.

eQ Yhteiskuntakiinteistöt –rahaston arvonlasku päättyi vuoden 2024 toisella neljänneksellä ja oma näkemyksemme on, että myös eQ Liikekiinteistöt –rahaston arvo alkaisi tasaantua loppuvuotta kohti. eQ Liikekiinteistöt- ja eQ Yhteiskuntakiinteistöt –rahastojen lunastusten per 30.6.2024 maksuajankohta on siirretty. Lunastukset toteutetaan myöhemmin erikseen ilmoitettavana ajankohtana tällöin laskettavaan rahasto-osuuden arvoon.

Rahastojen merkintä- ja lunastusajat

eQ:n Yhteiskunta- ja Liikekiinteistöt –rahastot ovat auki merkinnöille neljä kertaa vuodessa ja seuraava merkintäikkuna on 30.9.2024. Lunastuksia rahastoista voi tehdä kaksi kertaa vuodessa 30.6. ja 31.12. Ilmoitus lunastuksesta tulee tehdä (6) kuukautta ennen lunastuspäivää

Neljännesvuosikatsaukset

eQ Yhteiskuntakiinteistöt
30.6.2024
eQ Liikekiinteistöt
30.6.2024
Tuotto perustamisesta: + 6,4 % p.a.
(perustettu 1.7.2012)

Kiinteistövarallisuus: 1 815 MEUR
Vuokrasopimusten keskimaturiteetti: 8,6 v*
Vuokrausaste: 95 %
Alkutuotto**: 6,0 %
Kohteet:102 kohdetta
Tutustu rahaston neljännesvuosikatsaukseen
Tuotto perustamisesta: + 4,7 % p.a
(perustettu 31.12.2014)

Kiinteistövarallisuus: 1 015 MEUR
Vuokrasopimusten keskimaturiteetti: 5,0 v*
Vuokrausaste: 88 %
Alkutuotto**: 6,3 %
Kohteet:41 kohdetta
Tutustu rahaston neljännesvuosikatsaukseen
Aiempi tuotto ei ennakoi tulevaa tuottoa. Kiinteistörahastojen koko tuottohistoria on esitetty alla.

 Vuosi eQ Yhteiskuntakiinteistöt   eQ Liikekiinteistöt
 2024, 1-6  0,2%  -6,1%
 2023  -13,8%  -12,7%
 2022  8,2%  7,6%
 2021  8,2%  8,9%
 2020  9,0%  4,6%
 2019  9,1 %  7,7%
 2018  9,2% 7,2%
 2017  10,1% 10,7%
 2016  9,8%  10,5%
 2015  8,2%  9,8%
2014  6,4%  -
2013  12,1%  -

Lähde: eQ Rahastoyhtiö Oy
* Keskimaturiteetti sisältää rakenteilla olevien hankkeiden vuokrasopimukset

** Alkutuotto eli nettotuotto on kiinteistösijoittamisen yksi perusluvuista, joka kuvaa kiinteistösijoituksen arvostusta ja muita ominaisuuksia. Alkutuotto lasketaan jakamalla rahaston nettovuokratulo rahaston kiinteistövarallisuudella. Sijoittajan saamaan tuottoon vaikuttavat alkutuoton lisäksi kiinteistöjen arvonmuutokset, velkavivun vaikutus, rahaston kulut ja sijoittajan tuotosta maksamat verot.

Riskit

Kiinteistösijoittaminen on lähtökohtaisesti pitkäjänteistä sijoittamista. Suositeltu sijoitusaika eQ:n kiinteistörahastoihin on vähintään viisi vuotta. Rahastojen perimä lunastuspalkkio on porrastettu sijoitusajan mukaan ja yli 5 vuoden sijoituksista ei peritä lunastuspalkkiota.

Kuten kaikkeen sijoittamiseen, myös eQ:n kiinteistörahastoihin sijoittamiseen liittyy riskejä. Kiinteistörahastojen arvot voivat laskea ja rahaston ottama velkarahoitus korostaa mahdollista arvon alenemista. Rahastoihin liittyy myös likviditeettiriski eli riski siitä, että sijoitusten realisointi etenkin heikossa markkinatilanteessa voi johtaa tappioihin ja viivästyttää lunastusten maksamista. Rahasto voi joutua keskeyttämään rahaston lunastukset. Riskeistä on kerrottu tarkemmin rahastoesitteissä. Pyydämme ystävällisesti tutustumaan niihin huolellisesti.

eQ Yhteiskuntakiinteistöt, rahastoesite
eQ Liikekiinteistöt,rahastoesite

eQ:n kiinteistörahasto-opas

Oppaasta löydät vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin.

Tämä uutiskirje on eQ:n kiinteistörahastojen markkinointiviestintää. Tutustu ennen lopullisten sijoituspäätösten tekemistä erikoissijoitusrahaston rahastoesitteeseen ja avaintietoasiakirjaan.